Efter gårdagens runda-bordsdiskussion med Stefan Löfven och ett gäng digitala smartskallar om Sverige som digital tillväxtnation, har många tankar kliat i huvudet. De kommer ut snart. Men en sak jag började fundera på var hur det allmänt bistra klimatet och synen på entreprenörer har påverkat skapandet av värdefulla företag. Och resultatet är mer chockerande än jag hade gissat.

Utifrån listor på Sveriges respektive USAs tio mest värdefulla företag räknat på börsvärde, står det klart att majoriteten av de mest värdefulla svenska företagen 2012 grundades under 1800-talets entreprenörsboom. Smaka på den.

Medan grafen över när USAs mest värdefulla företag grundades är tämligen jämn över ett drygt sekel, är det senaste företaget på svenska topp tio listan, H&M, grundat 1947. Det är också mycket anmärkningsvärt att tre av tio av de mest värdefulla svenska företagen är banker. Ingen sådan finns på den amerikanska listan. Sverige har bara fått fram tre företag på topp tio listan efter 1910. Och Sverige har inget företag som grundats med ett digitalt DNA. USA har tre av tio.

Fundera på vad det innebär för framtiden!